Ok, atejot no poētikas, gribu jums pastāstīt par vienu no galvenajiem alkoholiskajiem dzērieniem - viskiju - tipisks pledu dzēriens.
Izcelsme - angļu whisky < cēlies no gēlu valodas - uisge beatha ‘dzīvības ūdens’.
Stiprs alkoholiskais dzēriens, ko parasti ražo no graudiem un kas pasaulē ir izplatījies no Anglijas, Skotijas un Īrijas.
Gribu uzreiz atzīmēt, ka nekas šeit nav izdomājums, un informācija ņemta no dažādām saitēm. Bet tomēr īpaši neaizraušos ar 50 tūkstoš vārdu stāstu, bet izvilkšu pašu, pledaprāt galveno.
Viskiju ražo visā pasaulē ieskaitot Japānā, Austrālijā, taču viennozīmīgi paši populārākie pasaulē ir Skotu, Īru, Amerikāņu un Kanādiešu viskiji.
Rašanās, tātad viduslaikos, kāds bariņš pledu - mūku, niekojās ar alķīmiju, un meistaroja dzīvības ūdeni, uzmeistarojuši, izmantoja to medicīnā, veselības stiprināšanai, dzīves paildzināšanai. Es teiktu, tas viņiem ir izdevies par visiem 100%. Tieši tas ir iemesls, kādēļ mūsdienās mēs joprojām lietojam viskiju. Un jo vairāk - jo veselīgāk.
Tā kā to darīja vairākās pasaules malās un ari nedaudz atšķirīgām metodēm, atšķiras arī paši viskiji.
Skotu viskijs - Gatavojot skotu viskiju, izmanto graudus, kuri kaltēti kūdras dūmos. Tas ir būtiski, jo tie-ši kūdra dzērienam piešķir specifisko aromātu un garšu, kas nav līdzīga nevienam citam viskijam pasaulē. Skoča izturēšanas ilgums mucās ir vismaz trīs gadi. Tam ir visizteiktākais aromāts un visasākā garša. Būtiska ir arī ūdens kvalitāte. Jo tas ir mīkstāks, dzidrāks un smelts no avota, jo viskijam būs izcilāka garša.
Īru viskijs - Īru viskijs ir maķenīt maigāks, saldāks nekā sūrais skočs. Lai dzērienu varētu nosaukt par īstenu īru, tam jābūt destilētam Īrijā un izturētam ne mazāk kā trīs gadus ozolkoka mucās, kurās iepriekš atradušies stiprinātie vīni vai burbons. Īru viskijā nav iespējams sajust kūdras piegaršu, jo ražošanā izmanto nediedzētus graudus (ne tikai miežu, bet arī auzu, kviešu, rudzu un kukurūzas). Ja graudus diedzē, tad nekad nežāvē kūdras dūmos. Parasti destilēšana notiek trīs reizes, tāpēc viskijs iegūst mīlīgāku aromātu un garšu
Amerikāņu burbons - Tam piemīt neparasta ogļu garša. Burbons satur ne mazāk kā 51% kukurūzas, tiek izturēts no četriem līdz 12 gadiem jaunās, izdedzinātās ozolkoka mucās. Dedzināšanas procesā karamelizējas dabiskais cukurs, kas atrodas kokā, un tā virsma, reaģējot ar viskiju, dod burbonam raksturīgo dzintara nokrāsu, aromātu un nedaudz saldo garšu. Otrreiz mucas nelieto.
Kanādas viskijs - To gatavo no kukurūzas, rudzu, kviešu, miežu graudu maisījuma, kombinējot dažādās proporcijās. Mucās viskiju iztur vismaz divus gadus, un tā garša ir vieglāka (ai nedaudz rūgtenu piegaršu un augļu aromātu) nekā «dedzinātajam» amerikāņu viskijam.
Japāņu viskijs - Jā, pat japāņi iemēģinājuši roku viskija ražošanā! 1923. gadā japānis Masataka Taketsuri nodibināja pirmo viskija rūpnīcu. Uz to viņu pamudināja laulības ar skotieti un viņas dzimtenē baudītais alkohols. Sākumā japāņi importēja dažādus viskiju veidus un apvienoja tos ar vietējā ražojuma vis-kijiem, taču mūsdienās tas tikpat kā nenotiek.
Ja esi garlasītājs, un neatrodi pie mums vajadzīgo, tad iesaku gar-lasāmvielu:
viskija izgaršošanas rituāls
ļoti interesanti par viskiju, tā baudīšanas paradumiem.
Un, es teiktu, gana interesants referāts par viskiju.
Kā arī mūsu, Fructo un Puco pāris iemīļotākie viskiji (no plaukta, kuru var atļauties lielākā daļa sūri strādājošo meksikāņu ) secībā pēc prioritātes:
Johnny Walker - Red Label, kopš 1909.g. Ar šo viskiju mēs ar Puco uzaugām, iepazinām viskija pasauli, nomainījām savu izpratnes prizmu. Joprojām šim viskijām mūsu sirdīs ir jo īpaša vieta. Skots.
Jameson, kopš 1780.g. Ar šo iepazināmies, testējot dažādas markas. Īrs.
Jack Daniels, kopš 1866.g. Ar šo iepazināmies jauna meklējumos. Pavisam savādāks, kā ša dīķa pusē esošie viskiji. Amerikānis.
Pārējie ir viduvējības
Lai gan ir vēl kāds, reti sastopams, bet ļoti lēts un garšas ziņā mūsu akreditāciju izturējušais Glen Clyde - Skots. Var dabūt te.
[poll id="4"]


Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru